Cjelodnevno druženje i upoznavanje s vinima Poletti u kojemu se potvrdilo da su druženja uz vino najbolja druženja jer vino je dobar agens za spajanje i komunikaciju, vino je i dobar isporučitelj aroma i potiče na zajedničku avanturu.

Ovu nedjelju u organizaciji Women on Wine imale smo druženje s vinarom Pierom Polettijem, koji nas je najprije uputio u čari Poreča kao turistički vodič, te nas je kao dobar domaćin odveo u svoju Casu Manzolin, gdje su nas ugostili kraljevski s uparivanjem hrane i vina i za kraj je ostavio svoj podrum u Višnjanu gdje je svo to vino i proizvedeno. 

Moram naprije reći, kako zbog obaveza u sezoni nemam vremena za ovakva druženja i uvijek s nostalgijom gledam druženja WoW-ica i njihove strastvene avanture po podrumima, ovu priliku u Istri i to kad smo već zatvorili bar, nisam željela niti mogla propustiti. I to je zaista posebno druženje. Obično se ljudi na skupovima, kongresima, raznoraznim manifestacijama grupiraju po nekim osobnim interesima, ili su se već negdje sreli pa se drže jedni drugih i ne ostavljaju mogućnost otvaranja novim poznanstvima; ovdje se naizgled algoritam čini potpuno dvosmislen, jer to je skup žena koje dolaze iz različitih zona, različitih zanimanja, struke, područja rada i interesa. Ali skup je to i samosvjesnih, zrelih i ostvarenih žena. Tako da su tu novinarke, javne bilježnice, profesorice, učiteljice, maksilofacijalna kirurginja, ravnateljica privatnog vrtića, i jedna prelijepa elokventna docentica s pravnog fakulteta. Sve do jedne imaju hobi i strast: vino. I upravo ta spoznaja da nas veže ta ljubav prema vinu koja je još od Rimljana bila društveno tabuirana za žene, jer u tom slučaju su to žene lakog morala, i sve do 18 stoljeća žene koje piju bile su društveno degradirane, danas u 21 stoljeću uz ovakvu jednu udrugu žene glasno mogu i smiju reći: ja sam ta  i ta, ja volim vino i želim se educirati i dalje po tom pitanju. Voila! I to je ta oslobađajuća nit koja i ovakve sastanke čini opuštenima i tjera nas da izađemo iz svoje zone komfora i komuniciramo s drugima o onome što nas čini sretnima. 

Naša osnivačica i prva Wow-ica Sanja Muzaferija, velikodušno pruža ruke i savršen je magnet za spajanje i upoznavanje, ali to je to njeno medijsko iskustvo i kao svjedok svih prominentnih društvenih događanja ona to ima u malom prstu. Naša Wow-ica Ines Matić je docentica na Pravnom Fakultetu i to za Rimsko pravo pa iz svog okvira o vinu uvijek ispriča i anegdotu kako ga je otkrila, kao sommelierka opiše elokventno i raskošno sve arome koje osjeti u vinu, tako da je uvijek rado slušamo i prije nego kušamo vino. Na ovom druženju imale smo i jednu stand up komičarku koja to zapravo nije, ali s obzirom da se nazvala New Entrijem, i da sam njene anegdote morala zapisivati po malim papirićima koji bi mi se našli pri ruci jer toliko smijeha nije moguće niti zapamtiti dan je trajao i beskrajno dugo ali i beskrajno kratko. 

Na kraju mi ostaje opisati sljubljivanje vina i hrane, imale smo šest slijedova hrane i vina. Počeli smo s Chardonnay-om lepršavim i laganim , posluženim uz istarski sarde na savor, drugi slijed je bila marinirana orada u umaku od svježeg koromača uparena sa svježom malvazijom. Treći slijed je zaokružila Malvazija Classica odležana malvazija u bačvama od akacije, koja je savršeno klizila uz pohanu srdelu punjenu bademima s crnom rižom s zelenom jabukom začinjenu bućinim uljem. Za četvrti slijed nam je servirana hobotnica kuhana u teranu s kruškom i začinima uz pjesmu Queena : Another One Bites the Dust! Poslije kratke pauze na terasi nastavili smo peti slijed s izvrsnim Cabernet Sauvignonom koji je odležao tri godine u inox bačvama a poslužen je uz biftek tagliatu na matovilcu. Kao zadnji slijed, zvuči neobično ali je savršeno odgovaralo poslužen nam je Poletti Rosé Rosella , vino s okusom jagode, maline i ruže posluženo  s mini tortom i čašicom jagoda koje su se savršeno nadopunjavale s ovim divnim roseom.

Evo tako nekako sam sumirala ovo cjelodnevno druženje i upoznavanje s vinima Poletti u kojemu se potvrdilo da su druženja uz vino najbolja druženja jer vino je dobar agens za spajanje i komunikaciju, vino je i dobar isporučitelj aroma i potiče na zajedničku avanturu pronalaženja istih, upoznavanje vina nije samo za mračne prostorije prepune muškaraca koji znaju čitat vinsku listu, na ovome druženju smo pričale i o listi koje preporučuju i sastavljaju i glasaju za najbolja vina, isključivo žene. O vinu se može iz mnogih kuteva ali ovaj ženski kut je sasvim sigurna i zanimljiva zona za ovaj vrli novi svijet Žena i Vina.

Nedjelja, 17. listopad 2021
Senka Suman Pettener

Nove objave

Tipkaj mi!

Moja priča!

Da ovaj blog pišem u svojim dvadesetima pisala bih ga iz Hong Konga jedući okruglice štapićima koje bih poslije iskoristila za dirigiranje na nekom klasičnom koncertu, baš kao Richard Gere u filmu “Gospodin Jones”, a noć bih završila na kineskim karaokama gdje bih bez ikakvog znanja kineskog jezika nakon tri sake-a pjevala neku kinesku epsku baladu na tečnom “izmišljenom” kineskom.

Autorica


Senka Suman Pettener

Copyright 2020 Vita Istriana ©  All Rights Reserved

loved by studio42