02/08/2023

Gdje želite ići u Gardaland ili planine? Oboje su odmah rekli: u planine!

Naše prvo, ljeto u Alpama bilo je Alpe 2018, o njima ću pisati poslije ovih jer mi je to najljepše hladno ljetovanje do sada. To je oduvijek bilo na bucket listi, samo kad si mlad i solo, nemaš vremena za to, više te privlači velegrad i noćna svijetla. I tako sam ja svoje neke planove kada sam rodila počela prenositi u listu familijarnih putovanja. O kako je tamo lijepo!, to je bio zajednički uzdah- i zato jučer 2023 godine kada sam klince pitala: Gdje želite ići u Gardaland ili planine? Oboje su odmah rekli: u planine! Dugo nismo. I da, nismo od 2019-te, pa to je tri godine.

Sad vidim da nisam ni pisala o planinama, i familijarnom odmoru u planinama. Pa evo glavnog zaključka: puno je jednostavnije, organiziranije i smirenije nego ljetovanje na moru. Ukoliko idete u Kinderhotele ili Familienhotele u Austriji tamo vam već naprave dnevnu rutinu i plan. Dakle, na vama je da se samo dovezete, od jutra do mraka imate ponuđen vođeni program koji uključuje planine, životinje, planinarenje i igre na kojima su oni odrasli. Može li ljepše? E može, dovoljno ti je da si tamo i da gledaš u tu zelenu travu pa makar ne imao niti jedan jedini plan, ali kad si već gore prirodno je da želiš sve!

Pa krenimo redom. Gdje, kada, kako, koliko i s kim?

Koruška je predivan kutak Austrije. Uređen, pitom i tako blizu Hrvatske. Čim se pređe granica, koje više nema u nekom si zelenom raju. Sve izgleda drugačije, boje su intenzivnije, nebo je plavlje a trava zelenija, ceste su ravnije čak i u srcu Alpa. 

Naš smještaj:

Smileys Kinderhotel – Trebesing

Ako imate malu djecu toplo preporučam tu varijantu smještaja jer je stvarno olakšanje, imaju dječje igraonice, imaju tete čuvalice u sklopu Hotela- dakle ne plaćate ih dodatno, djeca imaju i svoj buffet odjeljak za ručak i večeru pa ih možete tamo ostaviti s tetama a vi u miru večerati. Nama to nije pošlo za rukom jer su oboje jako vezani za nas, a onaj jedan put kad smo uspjeli nagovoriti ih, i kada sam obukla divan wanna be -Channel sako i on plavu košulju na pruge i naručili čašu vina, djecu su nam donijeli u naramku uplakanu jer su ih pretukli 10-mjesečni blizanci. Kako to? Kako to? Ne znam, možda Vojko zna, al mi samo znamo da večeru u miru pojeli nismo. Svaki takav hotel ima i bazen i unutarnji i vanjski, i eto sreće , to je taj mir kojeg možda tražite, iako nisam došla u Alpe da bih dane provodila na bazenu.

Destinacija

Mi uvijek težimo u austrijske Alpe, i da nam je do pet sati vožnje. Čemu dalje kad na maloj udaljenosti od nas, od Pule imamo pregršt takvih sadržaja. Prvo nam je ljetovanje u Alpama bilo na Milstatt am See, na jezeru i to je isto prekrasno iskustvo, voziti se na biciklima uz jezeru, zastati i popiti kavu i gledati u kristalno čisto jezero u kojem se zrcale Alpe, snijeg na njima. To ljeto smo se i kupali u jezeru. I skoro poutapali svi redom, Sandra je napao giganstki šaran- sve je za rubriku vjerovali ili ne. Al iskustvo nas čini jačima.

Sadržaji izvan hotela:

- Biosphärenpark Nockberge ( mjesto koje ostavlja bez daha, to bi bio kao zaštićeni hram prirode, s fantastičnim krajolikom, ovo se ne bi smjelo propustiti jer je idealno za obitelj. Mi smo se vozili autom i zastali bi gdje god bi htjeli, gdje je bilo krava, a bilo ih je posvuda, gdje su bile alpske kolibe a bilo ih je posvuda, gdje god je bio natpis pivo ili alpska plata a bilo ih je posvuda.

Ovu cestu morate proći, izgleda kao iz nekog James Bonda, strme i opasne krivine, posvuda pašnjaci, neko malo jezero i mir i svježi zrak. Ljubav na prvi pogled. Ovo je mjesto i za mir i za avanturu. Najviša točka je 2042 m i ima čak trgovinu, a duž cijelog puta su punktovi na kojima se možete zaustaviti, sjesti, popiti, pojesti i slikati se. Ne trebam ni reći da smo putem sreli 3589 krava. Mi smo čak išli dalje u avanturu, nismo htjeli u obične kolibe kraj puta nego smo ostavili auto, uzeli 1 dijete koje hoda i drugo u kolicima i išli planinariti do skrivene alpske kolibe. I dobili smo što smo tražili. Neću kvariti dojam ali s obzirom da samo ja znam njemački a da je muž naručivao plate, imala sam priliku svjedočiti muškom šovinizmu. Tako da moj je savjet, držite se punktova uz cestu.

- Alpen Wildpark Feld am See

( to je lijep i održavan park prirode, koji je ograđen i divlje životinje su puštene da slobodno hodaju okolo, nešto kao da si došao u njihovo prirodno stanište ali nisi uljez jer su se već navikle na ljude. Može im se prići, nisam sigurna da ih je poželjno hraniti ali mogu se pomaziti ako vam to životinje dozvole. Naša Saga je šaptačica životinjama i one joj same prilaze, od ovca, bivola, divokoza, jelena pa do svinja i papiga. Na kraju posjete parka ostavite vremena i za posjet muzeju jer je tamo mala povijest mjesta i preparirane životinje kao što su medo u prirodnom izdanju, stare drvene skije i neki takvi alati za preživljavanje u Alpama.

- Mjesto Gmünd in Kärnten

Gmünd je lijepo malo povijesno mjesto u oblasti Spittal an der Drau. Osnovao ga je nadbiskup Eberhards II od Salzburga i grad ima dosta povijesnu dobro očuvanu jezgru. Osjeti se snažan austrougarski potpis ali ima i dozu talijanskog šarma jer u gradiću ima dosta malih galerija s ručno rađenim suvenirima, ima ulične koncerte i predstave a iznad grada je prelijep kaštel koji navodno ima i restoran. Mi smo se ipak zadržali u staroj jezgri jer su djeca mogla slobodno trčkarati i nismo morali paziti na aute i druge opasnosti.

- Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer (mali ali zgodan za posjetiti, jer je od 1944 godine inženjerski ured Porche-a bio smješten upravo u Gmündu. Svi ljubitelji Porsche-a imat će priliku vidjet prvi „No.1“ prototip jer je tamo dizajniran i prvi Porsche 356 sportski auto.

- Eselpark Maltatal ( tovar/magarac park) ( jer životinja nikad dosta)

Koliko košta

- Sve je jeftinije uz Kärnten card ( mi smo to dobili besplatno u sklopu hotela, uglavnom to daju, ne svi, ali ovi familijarni hoteli da. Isplati se jako, jer se sve plaća od žičara posjeta parkovima čak i ceste u zaštićenim parkovima. Postoji i aplikacija Kärnten card pa tu možete vidjeti što sve uključuje, što posjetiti, u prosjeku dođe oko 50 Eura.

Koliko dana?

E to vam ovisi o vama. Mi smo dva puta ostali po 5-6 dana. Često imate akcije tzv. paketi, proljetni, jesenji, ili oni završni za ljeto, a to je uvijek riskantno s vremenom. Iako tko može računati da su Alpe sunčane i pitome? Treba se dobro obući, pripremiti i onda nema zime. Mi smo planinarili, pješačili, gacali po kiši i skidali se na suncu u kratke rukave, i sve to na početku rujna. Moj savjet je minimum 3 noćenja jer bez toga nema upoznavanja njihovog načina konzumiranja Alpa. A zbog toga svi i idemo u planine.

„Ljudska priroda mi se čini kao Alpe. Dubine su kao ponori, crne kao noć i zastrašujuće, ali visine su jednako stvarne i uzdignute iznad sunčevih zraka“ Emily Greene Balch.

Nove objave

Tipkaj mi!

Moja priča!

Da ovaj blog pišem u svojim dvadesetima pisala bih ga iz Hong Konga jedući okruglice štapićima koje bih poslije iskoristila za dirigiranje na nekom klasičnom koncertu, baš kao Richard Gere u filmu “Gospodin Jones”, a noć bih završila na kineskim karaokama gdje bih bez ikakvog znanja kineskog jezika nakon tri sake-a pjevala neku kinesku epsku baladu na tečnom “izmišljenom” kineskom.

Autorica


Senka Suman Pettener

Copyright 2020 Vita Istriana ©  All Rights Reserved

loved by studio42