23/08/2023

Ljeto 2018- te naručila sam papirnati katalog kinderhotela u Europi.

Kako se organizirati i odmoriti s djecom?

Ljeto 2018-te godine nisam imala Instagram. Nisam vidjela ni jedno mjesto u Alpama ljeti i nisam znala gdje krenuti. Ljeto 2018- te naručila sam papirnati katalog kinderhotela u Europi na stranici: kinderhotel.info. Uglavnom su to hoteli u Austriji, Italiji i nekoliko na našoj obali. Katalog je stigao jako brzo, za tjedan dana i ja sam uplovila u svijet Alpske čarolije. Svi kinderhoteli u Austriji izgledali su kao dio carstva Alise u zemlji čudesa. Znala sam to je to: Saga je stara dvije godine, Loren tri i pol.

Ljeto je 2018-te nama je dosta mora, jer svi znamo odmor na moru s dvoje male djece sve je osim odmora. Trebala nam je promjena. I došla je. Tada nisam znala, da ćemo se svi kolektivno toliko zaraziti ljetom u Alpama da će nam to postati obavezan dio ljetovanja, iako smo preskočili dvije godine korone, vraćamo se „Ljetu u Alpama“ i teško je to nazvati tradicijom jer tradicija je prenošenje narodnih običaja, vještina i znanja a mi smo tek otkrili taj svijet i imamo toliko puno za učiti. Zato krećem odmah opisati naše prvo ljetovanje s dvoje malih tek prohodalih planinara koji su prošli i neke zahtjevnije staze, neki u kolicama, neki na nogama, neki na sve četiri, vozili smo se biciklima, spavali po livadama, pekli kobasice i austrijski Kaiserschmarrn na vatri, ali idemo redom.

Gdje krenuti u Alpama?

Pa Koruška. Kärnten. Najjužniji dio savezne republike Austrije, s glavnim gradom Klagenfurtom. Čini otprilike 11 % Austrije, ali ono što ima ponuditi čini ovaj postotak veći od same statistike. Koruška je ljepotica sa zelenim pašnjacima s nacrtanim kravicama, zelenim kristalnim jezerima u kojima je ljeti voda toplija nego naše more, u kojima se zrcale snježni vrhovi Alpa, i sve skupa daje jedan neobičnu kombinaciju da si na drugom Planetu. Planet Alpe. Tamo si i sanjar, i mjesečar, i Gagarin, i Lajka, mjesec je veći, zrak je svježiji, šarani u jezeru imaju tri oka (ok nemaju al lijepo zvuči) a kravice imaju zvonca oko vrata pa ti se  čini da si na Himalaji i da te pozivaju na meditaciju.

Voda, zrak ili vatra?

Želite li jezera u Koruškoj, posjetite : WörtherFaaker, Ossiacher i Millstater See.

Želite se kupati u jezerima posjetite u dolinama Gaila, Gitscha i Lesacha, na sunčanoj strani Alpa, kupališna jezera s bistrom i pitkom vodom.

Doline Liesera i Malte slove kao najpopularnija područja za obitelji u Europi. U gornjem toku Drave, impozantne planine i rijeka tvore dojmljivu kulisu za najrazličitije aktivnosti - od pecanja do letenja padobranima.

Uljuljkano između vrhova Nacionalnog parka Nockberge i Millstätterskih Alpa nalazi se Millstätter See. E tu, baš tu smo išli mi.

Koji hotel?

Kinderhotel Post ( Millstatt am See)

Kako na samom katalogu piše to je hotel gdje se jezero i planine sljubljuju. Hotel nije na samom jezeru, nego je na laganoj uzbrdici ali zato ima najljepši pogled na cijelo jezero, od kojeg se ujutro kada otvoriš prozore i izađeš na balkon rastopiš od ljepote. Hotel ima i svoju plažu na jezeru a također vode goste, čak i najmanje u ribolov. 

Zašto odabrati dječje hotele (kinderhotele)? 

Zato jer većina u sebi ima uključen aktivan tjedni plan. Uz polupansion to ti je već osiguran i plan aktivnosti pa ne trebaš sam mjesecima istraživati kako bi najbolje iskoristio to vrijeme. Iako ja volim i istraživati i doći u hotel s 250 papirnatih kataloga.

Kako je izgledao naš tjedni plan u kinderhotelu Post?

  1. Dan posjete Heidi selu, gdje je cijela slikovnica ispričana s voštanim figurama skrivenim po cijeloj šumi.
  2. Planinarenje s klincima do ljetne kolibe u kojoj su nam priredili ručak, pekli na vatri kaiserschmarrni učili nas koje igre su se oni igrali kad su bili mali, i onda smo se svi igrali tih igara. Moram li reći da je moj Sandro vukao konopac i morao pobijediti u svakoj igri, pa smo uskoro postali pomalo omraženi, dok sam ja njurgala : šta nisi mogao malo popustiti. Ali sportaš je to, njemu je to varanje, ako igraš-igraj! Makar ti protivnik imao 12 godina 😊
  3. Dan za životinje, seosko domaćinstvo dovodi u hotel najmanje potomke životinja koje imaju namaženje i igranje s djecom (alpake, zečevi, magarci, svinjice itd)
  4. Ribarenje s domaćinom i učenje djece kako namotati ribarsku mrežu/ dan na jezeru. Mi smo taj dan išli s brodom na turu po jezeru. Djeca u pelenama, ljeto kao na razglednicama.
  5. Planinarenje s gazdaricom za zalazak sunca i večera na otvorenom
  6. Jahanje konja.
  7. Vožnja biciklima i poslijepodne opuštanje na bazenu.

Uh, jesam li rekla odmor. E da,to je meni odmor, red bicikla, red jahanja konja, red žuljeva u neadekvatnim cipelama za planinarenje (sada imamo sve od A-Ž opremu).

Ako ipate tražite malo odmora a ne planinarenje?

E može i to. Jer ovakav tip hotela ima i unutarnji i vanjski bazen i za odrasle i za djecu. Naš je imao nekoliko, s toboganima, sa stablima jabuka koje smo brali u pauzi, a kad bi nestalo sunce, mogli smo se prebaciti u saunu. Večere smo mogli uživati ponekad i sami jer postoje igraonice u kojima zabavljaju djecu dok odrasli večeraju. Nije li to odmor već samo po sebi? i onda se pitate zašto se vraćamo?! Ne, to je retoričko pitanje, odgovor je smješten u srcu. Alpe nas resetiraju, to je veće od brošure s lijepim slikama u kojem ti piše raspored, to je priroda koja te uči, od koje učiš, od koje se smanjiš i odlučiš promijeniti svoj odnos prema svijetu i Planeti.

Nove objave

Tipkaj mi!

Moja priča!

Da ovaj blog pišem u svojim dvadesetima pisala bih ga iz Hong Konga jedući okruglice štapićima koje bih poslije iskoristila za dirigiranje na nekom klasičnom koncertu, baš kao Richard Gere u filmu “Gospodin Jones”, a noć bih završila na kineskim karaokama gdje bih bez ikakvog znanja kineskog jezika nakon tri sake-a pjevala neku kinesku epsku baladu na tečnom “izmišljenom” kineskom.

Autorica


Senka Suman Pettener

Copyright 2020 Vita Istriana ©  All Rights Reserved

loved by studio42